Ministerstvo kultúry podporí v Prešovskom kraji sedem hradov

15.05.2017 Prešov

Prešov/Bratislava 15. mája (TASR) – Ministerstvo kultúry podporí v Prešovskom kraji celkovou sumou 144.900 eur sedem hradov, na ktorých sa budú robiť stavebné alebo reštaurátorské práce. Hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár pre TASR uviedol, že všetci úspešní žiadatelia by mali mať finančné prostriedky na svojich účtoch najneskôr do konca mája. V priebehu tohto týždňa dostanú z ministerstva kultúry návrhy zmlúv na podpis.

S finančnou podporou rezortu kultúry sa budú opravovať hrady Plaveč v okrese Stará Ľubovňa, Čičva vo Vranovskom okrese, v okrese Prešov uspeli dva hrady Kapušany a Šariš, v Bardejovskom okrese Zborovský hrad a v okrese Humenné sa rozbehnú práce na Brekovskom a Jasenovskom hrade.

Najúspešnejším žiadateľom bolo mesto Veľký Šariš, ktoré získa dotáciou 31.000 eur na konzerváciu hradných ruín horného hradu a donjonu hradu Šariš. Združenie na záchranu Brekovského hradu dostane 28.000 eur. Združenie na záchranu Zborovského hradu má schválenú dotáciu na obnovu a konzerváciu, archeológiu, architektonicko-historický výskum vo výške 27.010 eur. Nasledujú ako žiadatelia obce Kapušany (20.000 eur), Jasenov (18.000 eur), Plaveč (15.000 eur) a občianske združenie Pro futuro hradu Čičva (5890 eur).

Bednár doplnil, že úspešní žiadatelia môžu okrem stavebných a reštaurátorských prác využiť dotáciu aj na vypracovanie výskumov každého druhu, prípravnej a projektovej dokumentácie alebo stavebnotechnických posudkov, ktoré sú v súlade s podmienkami danými k zámeru obnovy miestne príslušným krajským pamiatkovým úradom.

Finančné prostriedky sú z programu Obnovme si svoj dom.
 

Vyberte región